ISSN - 1300-0578 | e-ISSN - 2687-2242

Quick Search



Journal of Anesthesia Vibration Anesthesia for Propofol-Rocuronium Injection Pain [JARSS]
JARSS. 2022; 30(3): 176-181 | DOI: 10.54875/jarss.2022.03274

Vibration Anesthesia for Propofol-Rocuronium Injection Pain

Aygün Güler, Namık Nebi Özcan
Ankara City Hospital, Anesthesiology and Reanimation Clinic, Ankara, Turkey

Objective: Despite numerous strategies for preventing or alleviating pain associated with propofol and rocuronium injections, it remains common and distressing for patients. Application of vibration is an effective method of reducing pain during facial cosmetic injections and some venipuncture procedures. But it has been studied in limited trials for the context of propofol or rocuronium injection pain. This randomized study aims to evaluate the effect of vibration anesthesia on the incidence and severity of propofol and rocuronium injection pain.
Methods: Fifty-one patients who underwent elective gynecologic operations under general anesthesia, were randomized, into two groups. On the dorsal side of the hand, a 20 G intravenous cannula was inserted. In Group V (n=25), propofol and rocuronium was administered following 1 minute of pre-treatment with the vibration device on the intravenous catheter trace. In Group C (n=26) vibration was not applied before drug administration. Propofol pain was recorded according to McCrirrick and Hunter scale and rocuronium injection pain response was evaluated with a four-point scale.
Results: The number of patients who experienced propofol injection pain, in the vibration group was significantly lower than in the control group (p=0.007). The percentage of pain free patients in Group V was 88%, whereas 46% in Group C. The incidence of withdrawal movements associated with rocuronium injection pain was also significantly lower in Group V (p=0.043). Percentage of pain free patients in Group V was 28% whereas 3.8% in Group C.
Conclusion: Vibration anesthesia before propofol and rocuronium injection significantly reduced the injection pain.

Keywords: Injection pain, propofol, rocuronium, vibration

Propofol ve Rokuronyum Enjeksiyon Ağrısı İçin Vibrasyon Anestezisi

Aygün Güler, Namık Nebi Özcan
Ankara Şehir Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara, Türkiye

Amaç: Propofol ve roküronyum enjeksiyon ağrısını önlemek veya azaltmak için birçok strateji üzerinde çalışılmış ise de halen hastalar için stres kaynağı olmaya devam etmektedir. Vibrasyon uygulanması fasiyal kozmetik enjeksiyonlarda ve bazı damar yolu açma prosedürlerinde ağrıyı kesmek veya azaltmak için kullanılan etkili bir yöntemdir. Ancak propofol ve roküronyum enjeksiyon ağrılarına etkisi üzerinde yeterli çalışma yapılmamıştır. Çalışmamızda amaç, vibrasyon anestezisinin propofol ve roküronyum enjeksiyon ağrılarına etkisini değerlendirmektir.
Yöntem: Genel anestezi altında elektif jinekolojik operasyon planlanan 51 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. El üstünden, 20 G intravenöz kanül ile damar yolu açılmasını takiben Grup V’de (n=25 hasta) intravenöz kateter trasesi üzerine 1 dakikalık vibrasyon uygulanmasından sonra, Grup C’de (n=26 hasta) ise hiçbir işlem uygulanmadan propofol ve roküronyum enjeksiyonu yapılmıştır. Propofol ağrısı, McCrirrick ve Hunter skalası, roküronyum enjeksiyon ağrısı ise dört nokta skalası ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Propofol enjeksiyon ağrısı vibrasyon uygulanan grupta, kontrol grubundan istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur (p=0,007). Ağrı hissetmeyen hasta yüzdesi Grup V’de %88, Grup C’de %46 olarak bulunmuştur. Roküronyuma bağlı istemsiz hareket insidansı Grup V’de istatistiksel olarak daha düşük olup (p=0,043), ağrı hissetmeyen hasta yüzdesi Grup V’de %28, Grup C’de ise %3,8’dir.
Sonuç: Propofol ve roküronyum enjeksiyonundan önce uygulanan vibrasyon anestezisi enjeksiyon ağrısını anlamlı olarak azaltmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon ağrısı, propofol, roküronyum, vibrasyon

Aygün Güler, Namık Nebi Özcan. Vibration Anesthesia for Propofol-Rocuronium Injection Pain. JARSS. 2022; 30(3): 176-181

Corresponding Author: Aygün Güler, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale