ISSN - 1300-0578 | e-ISSN - 2687-2242
Postoperatif Kardiyovasküler Yoğun Bakım Hastalarında Analjezi Nosisepsiyon İndeksi (ANI) Kullanılarak Ağrının Değerlendirilmesi [JARSS]
JARSS. 2024; 32(3): 167-173 | DOI: 10.54875/jarss.2024.78942

Postoperatif Kardiyovasküler Yoğun Bakım Hastalarında Analjezi Nosisepsiyon İndeksi (ANI) Kullanılarak Ağrının Değerlendirilmesi

Nursen Tanrikulu1, Fuat Polat2, Ali Haspolat1, Ali Sefik Koprulu3
1Şişli Kolan International Hospital, Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada, kardiyovasküler yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) elektif koroner arter bypass grefti (KABG) ameliyatlarından sonra bilinci açık, sedasyonlu ve mekanik ventilasyona bağlı hastalarda ağrının değerlendirilmesi için analjezi nosisepsiyon indeksi (ANI) değerlendirildi. Ayrıca inotropik/vazokonstriktör ajanların ANI üzerindeki etkisi de araştırıldı.
Yöntem: Ocak 2019’dan Ocak 2020’ye kadar gerçekleştirilen çalışmaya, elektif izole KABG ameliyatı geçiren 135 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar üç gruba ayrıldı: Grup S0 ek kardiyak destek almadı, Grup S1 dopamin ile inotropik destek aldı ve Grup S2 kombine inotropik ve vazopressör desteği aldı. Analjezi nosisepsiyon indeksi elektrotları ANI değerlendirmesi için V1 ve V5 derivasyonlarına ekstübasyondan önce (Eb), ekstübasyondan sonra (Ea), torasik dren çıkarılmadan önce (Rb) ve torasik dren çıkarıldıktan sonra (Ra) yerleştirilmiştir.
Bulgular: Cinsiyet dağılımında anlamlı bir farklılık görülmedi. Entübasyon süresi Grup S2’de Grup S0 ve S1’e göre anlamlı olarak daha uzundu. Hemodinamik parametreler önemli ölçüde değişti. Ortalama arter basıncı (MAP) ve kalp atış hızı (HR), Eb’den Ea’ya önemli ölçüde arttı ve Rb’den Ra’ya düştü. Spesifik olarak, Eb ve Ea arasında MAP 82,4 ± 8,1 mmHg’den 89,6 ± 9,2 mmHg’ye (p<0,05) ve HR ise 72,5 ± 7,4 bpm’den 78,3 ± 8,6 bpm’ye (p<0,05) yükseldi. Tersine, Rb ve Ra arasında MAP 90,2 ± 8,4 mmHg’den 85,1 ± 8,3 mmHg’ye (p<0,05) ve HR ise 80,5 ± 7,5 bpm’den 74,2 ± 7,8 bpm’ye (p<0,05) düştü. ANI değerleri gruplara ve zaman noktalarına göre değişiklik gösterdi; Grup S2, ekstübasyon sonrası (Ea) ve torasik drenaj sonrası (Ra) daha yüksek ANI değerleri gösterdi.
Sonuç: Analjezi nosisepsiyon indeksi, kalp cerrahisi sonrası kardiyovasküler yoğun bakım ünitesinde sürekli ağrı değerlendirmesi için uygun bir araçtır. Dinamik hemodinamik tepkiler ve farklı ANI modelleri, ANI’nin postoperatif ağrı yönetimi stratejilerini uyarlamadaki potansiyelini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Analjezi nosisepsiyon indeksi, mekanik ventilasyon, kardiyovasküler yoğun bakım ünitesi, inotropik destek

Pain Evaluation Using Analgesia Nociception Index (ANI) in Postoperative Cardiovascular Intensive Care Patients

Nursen Tanrikulu1, Fuat Polat2, Ali Haspolat1, Ali Sefik Koprulu3
1Sisli Kolan International Hospital, Clinic of Anesthesiology and Reanimation, Istanbul, Türkiye
2Dr. Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Surgery Education Research Hospıtal, Clinic of Cardiology, Istanbul, Türkiye
3Yeni Yuzyil University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Istanbul, Türkiye

Objective: This study evaluated the analgesia nociception index (ANI) for pain assessment in conscious, sedated, and mechanically ventilated patients in the cardiovascular intensive care unit (ICU) after elective coronary artery bypass graft (CABG) surgeries. It also explored the influence of inotropic/vasoconstrictor agents on ANI.
Methods: Conducted from January 2019 to January 2020, the study enrolled 135 participants who underwent elective isolated CABG surgeries. Participants were categorized into three groups: Group S0 received no additional cardiac support, Group S1 received inotropic support with dopamine, and Group S2 received combined inotropic and vasopressor support. Analgesia nociception index electrodes were placed at V1 and V5 leads for ANI assessment at key time points: before extubation (Eb), after extubation (Ea), before thoracic drain removal (Rb), and after thoracic drain removal (Ra).
Results: Gender distribution showed no significant differences. Intubation duration was significantly longer in Group S2 compared to Groups S0 and S1. Hemodynamic parameters varied significantly. Mean arterial pressure (MAP) and heart rate (HR) increased significantly from Eb to Ea and decreased from Rb to Ra. Specifically, MAP increased from 82.4 ± 8.1 mmHg to 89.6 ± 9.2 mmHg (p<0.05) and HR increased from 72.5 ± 7.4 bpm to 78.3 ± 8.6 bpm (p<0.05) between Eb and Ea. Conversely, MAP decreased from 90.2 ± 8.4 mmHg to 85.1 ± 8.3 mmHg (p<0.05) and HR decreased from 80.5 ± 7.5 bpm to 74.2 ± 7.8 bpm (p<0.05) between Rb and Ra. ANI values varied across groups and time points, with Group S2 showing higher ANI values post-extubation (Ea) and post-thoracic drain removal (Ra).
Conclusion: ANI is a feasible tool for continuous pain assessment in the cardiovascular ICU post-cardiac surgery. The dynamic hemodynamic responses and distinct ANI patterns highlight ANI’s potential in tailoring postoperative pain management strategies.

Keywords: Analgesia nociception ındex, mechanical ventilation, cardiovascular intensive care unit, inotropic support

Sorumlu Yazar: Nursen Tanrikulu, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
 (35 kere görüntülendi)
 (197 kere indirildi)