ISSN - 1300-0578 | e-ISSN - 2687-2242
Post-Torakotomi Ağrı Sendromu: İnsidans, Nöropatik Bileşen ve Risk Faktörleri [JARSS]
JARSS. 2024; 32(4): 252-258 | DOI: 10.54875/jarss.2024.26576

Post-Torakotomi Ağrı Sendromu: İnsidans, Nöropatik Bileşen ve Risk Faktörleri

Okan Ermis1, Lale Karabiyik1, Didem Akcali1, Abdullah Irfan Tastepe2
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: Torakotomiden en az iki ay sonra tekrarlayan veya devam eden ağrı “Post-Torakotomi Ağrı Sendromu (PTAS)” olarak tanımlanır ve bu hastaların yaklaşık yarısında nöropatik ağrı (NP) gelişmesi beklenir. Bu çalışmada torakotomi ile operasyon geçirmiş hastalarda PTAS sıklığı, ağrının nöropatik bileşeni ve etkileyen risk faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Ocak 2010-Mayıs 2013 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde torakotomi uygulanan 862 hasta çalışmaya alındı. Çalışma, operasyondan en az üç ay sonra telefonla ulaşılabilen 277 hastayla devam etti. Bu hastalarda ağrının varlığı sorgulandı, varsa ağrının şiddeti, NP ve etkileyen raisk faktörleri araştırıldı. Ağrı şiddeti ve NP bileşeni sırasıyla Numerik Değerlendirme Skalası (NRS) ve Douleur Neuropathique 4 (DN4) anketleri kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Torakotomi sonrası şiddetli PTAS sıklığı ise %19,1 olarak bulundu. Numerik Değerlendirme Skalası 3-10 arasında olan hastaların ise %53’ünde NP vardı. Ağrı şiddeti arttıkça NP sıklığı ve analjezik ilaç tüketimi artmıştır (p<0,05). Risk faktörleri olarak araştırılan; cinsiyet, yaş, operasyon süresi ve epidural analjezi uygulanmış olmasının PTAS ve NP sıklığı ve şiddeti üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadı. Hastalarda operasyon sonrası geçen süre arttıkça, PTAS sıklığı, nöropatik ağrı sıklığı ve ağrı şiddetinde azalma gözlendi (p<0,05).
Sonuç: Torakotomi ile cerrahi geçiren hastaların yaklaşık beşte birinde uzun dönemde şiddetli kronik ağrı tespit edilmiştir. Ağrının nöropatik bileşeni ağrı şiddeti arttıkça artmakta, ameliyattan sonra geçen zaman uzadıkça azalmaktadır. Etkin bir analjezi sağlanarak PTAS ve NP gelişimi azaltılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Torakotomi, kronik ağrı, post-torakotomi ağrı sendromu, nöropatik ağrı

Post-Thoracotomy Pain Syndrome: Incidence, Neuropathic Component, and Risk Factors

Okan Ermis1, Lale Karabiyik1, Didem Akcali1, Abdullah Irfan Tastepe2
1Gazi University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Ankara, Türkiye
2Gazi University Faculty of Medicine, Department of Thoracic Surgery, Ankara, Türkiye

Objective: Pain that recurs or persists at least two months after thoracotomy is defined as post-thoracotomy pain syndrome (PTPS), and neuropathic pain (NP) is expected to develop in approximately half of these patients. This study aimed to examine the frequency of PTPS, the neuropathic component of pain, and the effecting risk factors in patients who underwent thoracotomy.
Methods: 862 patients who underwent thoracotomy were monitored between January 2010 and May 2013 at Gazi University Faculty of Medicine Hospital. The study continued with 277 patients who could be contacted by phone at least three months after the operation. In these patients, the presence of pain was questioned, if present, the severity of pain, NP and affecting risk factors were investigated. The pain severity and NP component were evaluated using the Numeric Rating Scale (NRS) and Douleur Neuropathique 4 (DN4) questionnaires, respectively.
Results: Severe PTPS frequency after thoracotomy was found to be 19.1 % and NP was present in 53% of patients with NRS 3-10. As the severity of pain increased, the frequency of NP and analgesic drug consumption increased (p<0.05). As risk factors gender, age, operation duration and epidural analgesia application did not significantly affect the frequency and severity of PTPS and NP. As the time after the operation increased; PTSP frequency, neuropathic pain frequency and pain intensity were decreased (p<0.05).
Conclusion: Severe PTPS is detected in approximately one in five patients who undergone thoracotomy and half of them had NP. The neuropathic component of pain increases as pain intensity increases and decreases as time passes after surgery. The development of PTPS and NP should be reduced by providing effective analgesia.

Keywords: Thoracotomy, chronic pain, post-thoracotomy pain syndrome, neuropathic pain

Sorumlu Yazar: Okan Ermis, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
 (46 kere görüntülendi)
 (60 kere indirildi)